HomeCasa si gradinaCum se face intretinerea filtrului cu osmoza inversa?

Cum se face intretinerea filtrului cu osmoza inversa?

by David Rus
0 comment218 views

Osmoza inversa este un sistem economic si usor de intretinut care garanteaza obtinerea apei de cea mai buna calitate pentru consum, precum si pentru alte utilizari precum irigatii sau industrie.

Functionarea unui sistem de osmoza inversa se bazeaza pe integrarea diferitelor tipuri de filtre, adaugate unei membrane de filtrare, care alcatuiesc impreuna un echipament de purificare a apei. In acest articol va spunem mai multe despre diferitele filtre osmoza inversa si intretinerea acestora.

Echipamente de osmoza inversa: intretinere

Sursele de apa cu osmoza inversa sunt un sistem foarte apreciat pentru obtinerea apei de calitate, atat pentru consum, cat si pentru irigatii si industrie. O fantana de acest tip este conectata la reteaua publica si, datorita unui sistem de epurare a apei, calitatea apei este garantata, atat ca gust, cat si in conditii igienice si sanatoase.

Unul dintre avantajele sistemelor de osmoza inversa este intretinerea lor simpla si ieftina. Practic, se bazeaza pe inlocuirea, din cand in cand, a diferitelor filtre si a membranei pentru a:

  • Garanta functionarea corecta a dispozitivului;
  • Mentine gustul si calitatea apei;
  • Evita contagiunea cu bacterii care s-ar fi putut cuibari in dispozitiv.

Diferite tipuri de filtre si o membrana filtranta sunt implicate intr-un sistem de osmoza inversa, care impreuna alcatuiesc ceea ce se numeste un echipament de purificare a apei:

  • Prefiltre. Exista trei filtre cu carbune activ care curata apa inainte de a trece prin membrana. Cele doua functii principale ale sale sunt: de a pastra membrana intacta, prevenind infundarea acesteia cu clor si alte substante si de a curata apa de sedimente toxice, nocive sau cu gust rau.
  • Membrana semipermeabila. Prin trecerea prin membrana, care este semipermeabila, se elimina 97% din elementele nocive dizolvate in apa: bacterii, fungicide, metale grele de tot felul, impuritati, reziduuri etc.
  • Postfiltru. Este un singur filtru, tot cu carbon, care refiltreaza apa odata ce aceasta a trecut prin membrana, pentru a-i imbunatati calitatea, in special gustul.

Cat de des se schimba filtrele?

Frecventa de inlocuire a filtrului depinde atat de producator, cat si de calitatea apei din fiecare zona, dar ca regula generala putem stabili urmatorul program de inlocuire:

  • Schimbarea filtrelor: toate trei, la fiecare 6-12 luni.
  • Schimbarea post-filtru: la fiecare 12 luni.
  • Schimbarea membranei: la fiecare 3 ani sau cand se observa o inrautatire a calitatii apei.

Alte metode de intretinere a osmozei inverse

Pe langa schimbarea filtrelor si a membranei, pentru a mentine dispozitivele in stare perfecta si a prelungi durata de viata a acestora, este necesar sa se efectueze si urmatoarele interventii:

Igienizarea -> Proces de dezinfectie interna a fantanilor, folosind un filtru specific care curata toate partile care vin in contact cu apa.

Configurarea -> De asemenea, este necesar sa se efectueze o revizuire completa a starii fantanii de catre un personal specializat si verificarea comenzilor principale de actionare pentru a garanta functionarea perfecta a acesteia.

Este foarte important sa stabilesti un program al operatiunilor de intretinere pentru a stii cand s-au facut modificarile si cand se preconizeaza o alta inlocuire. Pe de alta parte, desi schimbarea filtrelor este conceputa astfel incat utilizatorul sa o poata face singur, pentru a evita diferite probleme sau erori si pentru comoditate, este indicat sa incredintezi intretinerea personalului specializat.

related articles