HomeBlogExplicam ce este o teza, caracteristicile, partile sale si dam cateva exemple

Explicam ce este o teza, caracteristicile, partile sale si dam cateva exemple

by David Rus
0 comment251 views

teza este o lucrare de cercetare necesara in domeniile academice pentru a trece gradul -magister, doctorat, postdoctorat-, in cazul in care competentele cercetatorului in analiza si managementul procedurilor metodologice sunt demonstrate.

Teza consta intr-o disertatie in care este posibil ca autorul sa testeze o ipoteza stabilita anterior intr-un anumit domeniu de cunoastere, astfel incat sa contina intr-o mare masura propuneri si opinii personale care o fac o lucrare originala. Adica aduce noi cunostinte.

In aceasta teza, cercetatorul va detalia procedura pe care a folosit-o si va continua sa arate rezultatele pe baza graficelor sau a oricarui material justificativ pe care il considera pertinent. O  Lucrare de licenta trebuie sa respecte anumite norme.

Caracteristicile unei teze

Trebuie sa fie originala

Este de la sine inteles ca plagiatul este penalizat de diferitele legi ale tarilor, deci va necesita intotdeauna propria sa elaborare. Cand vorbim despre originalitate, ne referim la faptul ca trebuie sa aduca noi cunostinte.

Cerinta academica

Teza este o cerinta academica care este prezentata autoritatilor universitare in vederea obtinerii unei diplome academice, fie de licenta, de master sau de doctorat.

Lungime minima

Teza scrisa trebuie sa aiba o prelungire intre 100 si 150 de pagini in care sa ridice tema de cercetare, ipoteza care vrea sa dovedeasca sau sa infirme, procedura metodologica aleasa si rezultatele, care trebuie expuse cat mai clar si pas cu pas.

Condus de un tutore

Tutorele trebuie sa fie acreditat in mod corespunzator in comitetul academic al universitatii.

Caracter individual

De obicei, o teza este o lucrare individuala, dar pot exista cazuri in care se face intr-un grup.

Importanta juriului

Pentru a-si dovedi cunostintele, cercetatorul trebuie sa apere teza in fata unui juriu format din profesionisti din domeniu, acreditat si de universitate.

Se sustine un examen oral in care solicitantul isi va verifica abilitatile analitice si oratorice pentru a-si demonstra calitatea de autor.

In cazurile in care teza este de grup, juriul va fi individual (desi aceasta va depinde intr-o oarecare masura de protocoalele fiecarei universitati).

Are o structura si un stil formal

O teza, dincolo de a fi o monografie, trebuie sa indeplineasca anumite cerinte academice, cum ar fi structura interna. Trebuie sa aiba o ierarhie in titluri si sectiuni si sa prezinte atat citatele, cat si bibliografia cu reguli specifice.

De asemenea, prin conventie, scrierea trebuie facuta la a treia persoana a singularului sau la prima persoana a pluralului (de exemplu: „in aceasta lucrare este destinata sa testeze viabilitatea noului medicament pentru boala Alzheimer…”, sau „eforturile noastre vizeaza verificarea acestui…”).

Parti ale unei teze

Este adevarat ca fiecare domeniu de cunoastere necesita o anumita structura pentru a efectua lucrarea de cercetare si apoi cea a scrierii tezei, dar, in general, putem determina structura unei teze astfel: introducere, cuprins si final.

O teza de licenta se poate realiza intr-un timp destul de indelungat si are nevoie de cercetare amanuntita, asa ca daca te aflii intr-o situatie in care a de scris o teza, fa totul din timp, pentru a nu fi presat pe ultimul moment.

Ce este plagiatul?

Copierea media (in special imagini) de pe alte site-uri web pentru a le lipi in propriile documente sau site-uri web. Realizarea unui videoclip folosind inregistrari din videoclipurile altora sau folosind muzica protejata prin drepturi de autor ca parte a coloanei sonore. Interpretarea muzicii protejate prin drepturi de autor a altei persoane (adica, redarea unui cover).

Compunerea unei piese muzicale care imprumuta foarte mult de la o alta compozitie. Cu siguranta, aceste elemente media prezinta situatii in care poate fi dificil sa se determine daca drepturile de autor ale unei opere sunt sau nu incalcate. De exemplu:

– O fotografie sau scanare a unei imagini protejate prin drepturi de autor (de exemplu: utilizarea unei fotografii a copertei unei carti pentru a reprezenta cartea respectiva pe site-ul propriu)

– Inregistrarea audio sau video in care se reda in fundal muzica sau videoclipuri protejate prin drepturi de autor.

– Recrearea unei lucrari vizuale in acelasi mediu. (de exemplu: realizarea unei fotografii care foloseste aceeasi compozitie si subiect ca fotografia altcuiva)

– Recrearea unei lucrari vizuale intr-un mediu diferit (de exemplu: realizarea unui tablou care seamana foarte mult cu fotografia altei persoane).

– Remixarea sau modificarea imaginilor, video sau audio protejate prin drepturi de autor, chiar daca este facuta intr-un mod original.

Legalitatea acestor situatii si a altora ar depinde de intentia si contextul in care sunt produse. Cele mai sigure doua abordari de luat in legatura cu aceste situatii sunt: ​​1) Evitati-le cu totul sau 2) Confirmati permisiunile de utilizare ale lucrarilor si citati-le corect.

Anumite softuri ii ajuta pe studenti sa-si imbunatateasca abilitatile de scriere academica si de cercetare, oferind feedback instantaneu acolo unde scriu.

Spectrul de plagiat identifica 10 tipuri de plagiat pe baza constatarilor unui sondaj la nivel mondial efectuat pe aproape 900 de instructori de invatamant secundar si superior, deci ar trebui sa fiti atenti cum scrieti.

related articles