HomeAgriculturaSemanatul direct: care sunt avantaje si dezavantaje sale?

Semanatul direct: care sunt avantaje si dezavantaje sale?

by David Rus
0 comment466 views

Semanatul direct este una dintre noile tehnici de lucru a solului in randul fermierilor. Aceste moduri de lucru a pamantului sunt interesante, dar ce avantaje pot aduce? Sunt potrivite pentru agricultura ecologica? Pentru toate tipurile de sol? La toate climele sau culturile?

In ce consta tehnica de insamantare directa?

In agricultura, neagregarea sau insamantarea directa este considerata a fi practica care urmareste sa evite cu orice pret cultivarea solului, manual sau mecanic, dar si rotatia culturilor sau acoperirea solului cu reziduurile solului ultima recolta. Obiectivul este protejarea solului astfel incat sa nu-si piarda consistenta si proprietatile.

Se vorbeste din ce in ce mai mult despre tehnica de cultivare a insamantarii directe . Utilizarea sa a fost democratizata in America de Nord pe soluri vulnerabile, dupa ce a suferit daune meteorologice mari. Dupa marile furtuni de praf care au strabatut tara in anii 1920, tinuturile americane s-au confruntat cu probleme de eroziune.

Obiectivul insamantarii directe a fost atunci sa permita o noua agricultura in aceste zone intinse si cu timp de lucru redus, respectand in acelasi timp mediul si solul pe cat posibil.

Avantajele tehnicii de semanat direct

Semanatul direct iti permite sa semeni mai repede decat o tehnica conventionala de insamantare. De fapt, insamantarea de primavara in cultivarea conventionala necesita mai multe pasaje pentru arat si intoarce pamantul, apoi pentru a semana semintele.

Semanat direct si economie de timp

Tehnica de insamantare directa iti permite sa efectuezi o singura operatie: insamantarea. Pamantul nu trebuie pregatit. Nu este necesara aratura sau alte lucrari ale terenului. De asemenea, face posibila trecerea o singura data utilizand o semanatoare adecvata, care deschide solul local cu discuri si apoi depune semintele, precum si ingrasamantul solid, inainte de inchidere. Samanta este apoi la suprafata solului, deoarece nu este integrata adanc in sol.

Semanatul direct si respectul pentru mediu

Semanatul direct ajuta la protejarea solurilor impotriva eroziunii directe a apei si a vantului, deoarece exista intotdeauna un strat protector de reziduuri. Acest lucru permite, dupa cativa ani de practica, o imbunatatire a activitatii biologice a solului si, prin urmare, a bogatiei sale.

Semanat direct si costuri mai mici

Aceasta tehnica de cultivare necesita mai putin material si reduce munca si energia necesare pentru insamantare. In acelasi timp, reduce si costurile de intretinere asociate cu intretinerea masinilor.

Intr-adevar, in tehnica conventionala, fermierul va avea cheltuieli legate de schimbarea pieselor uzate : pluguri sau piese de schimb pentru cultivator, de exemplu. De asemenea, un fermier poate folosi in gradina sa proprie un plantator de rasaduri profesional inox.

Semanat direct si o productivitate mai buna

Tehnica de cultivare a insamantarii directe va avea randamente bune pentru soluri precum cele:

  • Nici umede, nici reci
  • Necompacte
  • A caror problema de drenaj si nivelare a fost corectata
  • A caror fertilitate este echilibrata si in care nu exista un deficit de minerale
  • Care au o buna distributie a reziduurilor

Cu toate acestea, tehnica de insamantare directa nu este potrivita pentru toate solurile si nici pentru toate culturile.

related articles