HomeAfaceriTot ce trebuie sa stii despre drepturile omului si de ce ai nevoie de un avocat?

Tot ce trebuie sa stii despre drepturile omului si de ce ai nevoie de un avocat?

by David Rus
0 comment511 views

Dreputurile omului le avem cu totii, indiferent din ce stat provenim si indiferent din ce clasa sociala facem parte. Drepturile omului apartin fiecaruia dintre noi, fie ca esti alb sau negru, fie ca provi dintr-un mediu dezvoltat sau subdezvoltat, fie ca esti din Romania sau o alta tara a lumii.

 Ce sunt de fapt drepturile omului?

Drepturile omului sunt standarde care recunosc si protejeaza demnitatea tuturor fiintelor umane. Aceste drepturi conduc modul in care indivizii traiesc in societate si se raporteaza intre ei, la fel ca si relatiile lor cu statul dar si obligatiile statului fata de acestia.

Legile privind drepturile omului impun guvernelor sa faca anumite lucruri si sa le impiedice sa faca altele. Oamenii au, de asemenea obligatii cat si drepturi. Niciun guvern, grup sau persoana fizica nu are dreptul de a efectua niciun act care incalca drepturile oamenilor.

Caracteristici ale drepturilor oamenilor:

Universalitate

Drepturile omului sunt universale si inalienabile. Peste tot pe globm toate persoanele au dreptul la ele. Nimeni nu poate renunta de bunavoie la drepturile sale. Si nimeni nu le poate lua de la altcineva.

Indivizibilitatea

Drepturile omului sunt indivizibile. Indiferent daca sunt civile, politice, economice, sociale sau culturale, ele sunt inerente demnitatii tuturor fiintelor umane. Prin urmare, toate au acelasi statut ca si drepturile. Nu exista drepturi „mici” sau mari, exista doar drepturi si atat. Nu exista ierarhii in domeniul drepturilor omului.

Interdependenta si interrelatie

Respectarea unui drept depinde in totalitate sau partial, de indeplinirea altor drepturi. De exemplu, exercitarea efectiva a dreptului la sanatate poate depinde de exercitarea efectiva a dreptului la educatie sau la informare.

Egalitate si nediscriminare

Toate persoanele sunt egale intre ele ca fiinte umane si in virtutea demnitatii lor intrinseci. Toate persoanele au dreptul la a beneficia de drepturile omului, fara discriminare din cauza rasei, culorii, sexului, etniei, varstei, limbii, religiei, opiniilor politice sau de alta cauza, originii nationale sau sociale, dizabilitatii, pozitiei economice, circumstantelor nasterii lor sau altor conditii explicate de organisme create in temeiul tratatelor privind drepturile omului.

Participare si incluziune

Toate popoarele si toate tarile au dreptul de a contribui, de a se bucura si de a participa activ si liber la dezvoltarea civila, politica, economica, sociala si culturala, prin care drepturile omului si libertatile fundamentale pot deveni eficiente.

Raspunderea si statul de drept

Tarile si alti garanti ai drepturilor trebuie sa respecte normele si principiile juridice consacrate in instrumentele privind drepturile omului. In caz contrar, titularii de drepturi care au fost prejudiciati au dreptul de a sesiza o instanta competenta sau un alt organism judiciar, solicitand reparatii adecvate si in conformitate cu normele si procedurile prevazute de lege.

Concluzii:

  • Drepturile omului sunt pentru toate persoanele de pe acest pamant.
  • Nu pot fi transmise si nici nu se poate renunta la ele voi, sau nevoit.
  • Trebuie respectate; nerespectarea lor se pedepseste prin lege.
  • Nu tin cont de clasa politica, de clasa sociala, de rasa umana, de culoare sau orientare sexuala etc. Drepturile omului sunt facute pentru toate fiintele vii ale acestei planete.

Interesul si constientizarea drepturilor omului au crescut in ultimele decenii. In 1948, Organizatia Natiunilor Unite a lansat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, care a devenit cel mai important document despre ceea ce ar trebui considerat standardul pentru egalitatea de baza si demnitatea umana. De ce conteaza drepturile omului?

Drepturile omului asigura ca oamenii isi satisfac nevoile de baza

Toata lumea are nevoie de acces la medicamente, alimente si apa, haine si adapost. Prin includerea acestora in drepturile omului de baza ale unei persoane, toata lumea are un nivel de demnitate de baza. Din pacate, exista inca milioane de oameni acolo care nu au aceste necesitati, dar spunand ca este o chestiune de drepturi ale omului le permite activistilor si altor persoane sa lucreze pentru a le obtine pentru toti.

Drepturile omului protejeaza grupurile vulnerabile de abuz

Declaratia Drepturilor Omului a fost creata in mare parte din cauza Holocaustului si a ororilor WII. In acea perioada din istorie, cei mai vulnerabili din societate au fost vizati impreuna cu populatia evreiasca, inclusiv cei cu dizabilitati si LGBT. Organizatiile preocupate de drepturile omului se concentreaza asupra membrilor societatii cei mai vulnerabili la abuzurile detinatorilor de putere, in loc sa le ignore.

Drepturile omului permit oamenilor sa reziste coruptiei sociale

Conceptul drepturilor omului le permite oamenilor sa vorbeasca atunci cand experimenteaza abuzuri si coruptie. Acesta este motivul pentru care drepturile specifice precum dreptul de a se intruni sunt atat de importante, deoarece nicio societate nu este perfecta. Conceptul drepturilor omului imputerniceste oamenii si le spune ca merita demnitate de la societate, fie ca este vorba de guvern sau de mediul lor de lucru. Cand nu o primesc, se pot ridica.

Drepturile omului incurajeaza libertatea de exprimare si de exprimare

Desi este similar cu ceea ce tocmai ati citit mai sus, a putea vorbi liber fara teama de represalii brutale este mai extinsa. Cuprinde idei si forme de exprimare  care nu tuturor le vor placea sau nu sunt de acord, dar nimeni nu ar trebui sa simta vreodata ca va fi in pericol din partea guvernului lor din cauza a ceea ce crede.

related articles