HomeBlogCe este un defibrilator si cum functioneaza

Ce este un defibrilator si cum functioneaza

by David Rus
0 comment548 views

Defibrilatorul este literalmente de o importanta vitala. Alimentat de energie electrica, permite multor oameni sa ramana in viata dupa un stop cardiac. Va explicam cum functioneaza.

In fiecare an, peste 100.000 de oameni mor din cauza stopului cardiac. Ingrijirea timpurie, imediata este esentiala pentru cresterea ratei de supravietuire a acestor episoade.

Pentru a ne ajuta pe toti, orice cetatean ar trebui sa stie cum sa recunoasca un defibrilator si sa se simta calificat sa-l foloseasca daca este necesar si nu exista nici un profesionist medical in apropiere.

Ce este un defibrilator si pentru ce este?

Este un dispozitiv conceput pentru a aplica un soc electric inimii care ii permite sa-si recupereze functionarea normala.

Are senzori care analizeaza ritmul cardiac si indica cand este necesar sa se aplice descarcarea si cu ce intensitate.

Acest dispozitiv este capabil, prin energia pe care o aplica inimii prin peretele toracic, sa restabileasca ritmul cardiac normal.

In caz de atac de cord, timpul de reactie pe care il avem pentru a ingriji pacientul si a inversa situatia este minim. Din acest motiv, defibrilatoarele sunt esentiale pentru a salva multe vieti.

Intra in magazinul Tehno Farm Daniel si vei gasi tot ce ai nevoie.

Cum sa se foloseasca un defibrilator?

Utilizarea unuia dintre aceste dispozitive nu este deosebit de dificila, desi este important sa retineti ca ar trebui sa avem cu totii o pregatire prealabila pentru a ne asigura ca ajutam de fapt la salvarea unei vieti.

Oricum, subliniem pasii de baza pentru a pune in functiune un defibrilator:

1. Porniti-l.

2. Asezati electrozii, luand in considerare schema dispozitivului: pe clavicula dreapta, in partea stanga a pieptului si sub axila.

3. Dispozitivul in sine va decide, in functie de activitatea miocardului, daca sa efectueze sau nu descarcarea. Intre timp, nu atingeti pacientul pentru a evita impiedicarea procesului.

Raspunsul la intrebarea cine poate utiliza un defibrilator nu este unic, deoarece depinde de legislatia specifica pe care o are fiecare comunitate autonoma. In unele cazuri, o singura persoana cu pregatire aprobata se poate ocupa de acest dispozitiv. Pe de alta parte, in alte cazuri cardioprotectia si necesitatea unei reactii eficiente la stopul cardiac sunt prioritizate.

Aceste dispozitive pot fi utilizate numai de persoane cu formare CPR aprobata sau de profesionisti din domeniul sanatatii. In cazul in care o interventie urmeaza sa fie efectuata in afara unui centru de sanatate, este necesar sa contactati serviciul de urgenta sanitara.

Pe de alta parte de exemplu in, legislatia Cataloniei, a Tarii Bascilor, Madrid, Valencia si Insulele Canare din Spania este mai flexibila si stabileste ca, daca nu exista nimeni prezent cu cunostinte medicale sau CPR, oricine poate folosi defibrilatorul, avand intotdeauna apelat anterior 112. In aceste cazuri, raza de actiune a lantului de supravietuire este extinsa in favoarea oferirii mai multor oportunitati de ingrijire persoanelor cu probleme cardiace.

Retine ca cele mai importante tari in instalarea acestui tip de dispozitive sunt Japonia, cu 25 la 10.000 de locuitori, si Franta, cu aproape 20 pentru acelasi numar de locuitori.

Ce sunt fibrilatiile atriale?

Afib inseamna fibrilatie atriala (FA), care este un tip de aritmie sau batai anormale ale inimii. Fib este cauzata de batai extrem de rapide si neregulate din camerele superioare ale inimii (de obicei mai mult de 400 de batai pe minut).

O bataie normala si sanatoasa a inimii implica o contractie regulata a muschiului inimii. O contractie are loc aproximativ o data pe secunda in repaus si creste odata cu exercitiul. Fiecare contractie impinge sangele din atrii (cele doua camere superioare) catre ventriculi (cele doua camere inferioare). Apoi ventriculii se contracta si imping sangele in plamani sau in restul corpului.

Dar la o persoana cu Fib, semnalele electrice defectuoase fac atriile sa se contracte neregulat si mult mai repede decat in ​​mod normal. Atunci atriile se desincronizeaza cu ventriculii. Sangele se poate acumula in atrium, ceea ce poate duce la cheaguri de sange si accidente vasculare cerebrale. Fib care face ca camerele inferioare sa bata prea repede poate provoca insuficienta cardiaca.

O bataie normala a inimii incepe cu un impuls electric de la nodul sinusal, un singur punct din atriul drept al inimii. Inima unei persoane sanatoase bate de obicei intre 60 si 150 de batai pe minut.

Cu Afib, impulsurile electrice se declanseaza din mai multe locuri din ambele atrii. Acest lucru poate determina atriile sa se contracte de 400 sau mai multe ori pe minut. Ventriculii devin coplesiti incercand sa tina pasul cu contractiile. Bat mai repede decat ar trebui si s-ar putea sa nu aiba timp sa se umple cu sange si sa pompeze sange in mod normal.

Ca rezultat, sangele se acumuleaza in atrii, in loc sa se deplaseze in ventriculi si sa iasa in restul corpului. Aceasta punere in comun creste riscul aparitiei cheagurilor de sange in inima. Cheagurile de sange pot calatori de la inima in fluxul sanguin si in creier, ducand la un accident vascular cerebral.

related articles