HomeCasa si gradinaCum au aparut becurile de tip LED?

Cum au aparut becurile de tip LED?

by David Rus
0 comment127 views

O lampa LED sau un bec LED este o lumina electrica care produce lumina folosind diode emitatoare de lumina (LED-uri). Lampile cu LED-uri sunt semnificativ mai eficiente din punct de vedere energetic decat lampile incandescente echivalente si pot fi semnificativ mai eficiente decat majoritatea lampilor fluorescente.

Cele mai eficiente lampi LED disponibile comercial au eficiente de 200 lumeni per watt (Lm/W). Lampile LED comerciale au o durata de viata de multe ori mai mare decat lampile cu incandescenta.

Lampile cu LED necesita un circuit electronic de driver LED pentru a functiona de la liniile de alimentare de la retea, iar pierderile din acest circuit inseamna ca eficienta lampii este mai mica decat eficienta cipurilor LED pe care le utilizeaza.

Circuitul driver poate necesita caracteristici speciale pentru a fi compatibil cu variatoarele de lampi destinate utilizarii la lampi cu incandescenta. In general, forma de unda curenta contine o anumita distorsiune, in functie de tehnologia corpurilor de iluminat.  Poti achizitiona becuri Electrice Constructii la preturi avantajoase.

Piata lampilor cu LED-uri este proiectata sa creasca de la 75,8 miliarde USD in 2020 si sa creasca la 160 miliarde USD in 2026.

LED-urile ajung la luminozitate maxima imediat, fara intarziere la incalzire. Pornirea si oprirea frecventa nu reduce speranta de viata, ca in cazul iluminatului fluorescent.  Puterea luminii scade treptat pe durata de viata a LED-ului (consultati sectiunea Scaderea eficientei).

Unele lampi cu LED-uri sunt inlocuitoare pentru lampile incandescente sau fluorescente. Lampile cu LED-uri pot folosi mai multe pachete LED pentru o dispersie imbunatatita a luminii, disiparea caldurii si costul total.

Textul de pe ambalajul lampii cu LED-uri cu amanuntul poate arata puterea luminoasa in lumeni, consumul de energie in wati, temperatura culorii in Kelvin sau o descriere a culorii, cum ar fi „alb cald”, „alb rece” sau „lumina de zi”, intervalul de temperatura de functionare, si uneori puterea echivalenta a unei lampi cu incandescenta care ofera aceeasi iesire in lumen.

Ce becuri se foloseau inainte?

Inainte de introducerea lampilor cu LED, au fost utilizate trei tipuri de lampi pentru cea mai mare parte a iluminatului general (alb):

Lumini incandescente, care produc lumina cu un filament stralucitor incalzit de curent electric. Acestea sunt foarte ineficiente, avand o eficacitate luminoasa de 10–17 lumeni/W si, de asemenea, au o durata de viata scurta de 1000 de ore. Sunt eliminate treptat din aplicatiile generale de iluminat. Lampile cu incandescenta produc un spectru de lumina continuu, similar cu lumina soarelui, si astfel produc un indice de redare a culorii (CRI) ridicat.

Lampi fluorescente, care produc lumina ultravioleta printr-o descarcare stralucitoare intre doi electrozi intr-un tub de joasa presiune de vapori de mercur, care este transformat in lumina vizibila printr-un strat fluorescent pe interiorul tubului. Acestea sunt mai eficiente decat lampile incandescente, avand o eficienta luminoasa de aproximativ 60 de lumeni/W si au o durata de viata mai lunga de 6.000-15.000 de ore si sunt utilizate pe scara larga pentru iluminatul rezidential si de birou. Cu toate acestea, continutul lor de mercur le face un pericol pentru mediu si trebuie eliminate ca deseuri periculoase.

Lampi cu halogenuri metalice, care produc lumina printr-un arc intre doi electrozi intr-o atmosfera de argon, mercur si alte metale si iod sau brom. Acestea au fost cele mai eficiente lumini electrice albe inainte de LED-uri, avand o eficienta luminoasa de 75–100 lumeni/W si au o durata de viata relativ lunga a becului de 6.000–15.000 de ore, dar pentru ca necesita o perioada de incalzire de 5–7 minute inainte de a se aprinde, nu sunt utilizate pentru iluminatul rezidential, ci pentru iluminatul comercial si industrial pe suprafete extinse, precum si pentru lumini de securitate si iluminare stradale exterioare. Ca si fluorescentele, acestea contin si mercur periculos.

Considerate ca convertoare de energie electrica, toate aceste lampi existente sunt ineficiente, emitand mai mult din energia lor de intrare ca caldura reziduala decat ca lumina vizibila. Iluminatul electric global in 1997 a consumat 2016 terawattore de energie.

Iluminatul consuma aproximativ 12% din energia electrica produsa de tarile industrializate. Cresterea deficitului de resurse energetice si costurile de mediu ale productiei de energie, in special descoperirea incalzirii globale din cauza dioxidului de carbon emis de arderea combustibililor fosili, care sunt cea mai mare sursa de energie pentru generarea de energie electrica, au creat un stimulent sporit pentru dezvolta lumini electrice mai eficiente din punct de vedere energetic.

Primele LED-uri cu putere redusa au fost dezvoltate la inceputul anilor 1960 si au produs lumina doar in frecventele joase, rosii ale spectrului. In 1968, au fost introduse primele lampi cu LED-uri comerciale: afisajul LED de la Hewlett-Packard,  care a fost dezvoltat sub Howard C. Borden si Gerald P. Pighini, si lampa indicator LED a companiei Monsanto.  

Cu toate acestea, lampile cu LED-uri timpurii erau ineficiente si puteau afisa doar culori rosii intense, facandu-le nepotrivite pentru iluminatul general si limitand utilizarea lor la afisajele numerice si luminile indicatoare.

Primul LED albastru de inalta luminozitate a fost demonstrat de Shuji Nakamura de la Nichia Corporation in 1994.  Existenta LED-urilor albastre si a LED-urilor de inalta eficienta a condus la dezvoltarea primului „LED alb”, care a folosit un strat de fosfor pentru a partial convertiti lumina albastra emisa in frecvente rosii si verzi, creand o lumina care pare alba.  Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Nakamura au primit ulterior Premiul Nobel pentru Fizica in 2014 pentru inventarea LED-ului albastru.

related articles