HomeBlogCum functioneaza sigurantele?

Cum functioneaza sigurantele?

by David Rus
0 comment256 views

O siguranta electrica protejeaza un circuit impotriva suprasarcinilor si a scurtcircuitelor cu timpi de declansare diferiti. O siguranta este un dispozitiv care protejeaza circuitele de supracurenti (suprasarcini si scurtcircuite), caracterizat prin simplitatea extrema a constructiei, costul redus si capacitatea mare de intrerupere.

Dar are si aspecte negative, cum ar fi intreruperea simultana si negarantata a tuturor fazelor circuitului, timpii lungi de resetare si lipsa dimensiunilor de constructie standardizat, dar pe ElectriceConstructii.ro nu este cazul.

Functionarea sigurantei

Siguranta se poate declansa in prezenta suprasarcinilor, iar timpii de declansare trebuie sa fie invers proportionali cu curentul insusi. Cu toate acestea, in prezenta curentilor de scurtcircuit, temperatura creste mai rapid si declansarea este aproape instantanee.

In timpul intreruperii unui scurtcircuit, tendinta curentului se abate considerabil de la tendinta prezumata si nu se atinge valoarea de varf: siguranta are o actiune foarte limitativa asupra curentului de scurtcircuit si din acest motiv, printr-o coordonare adecvata, poate fi utilizata si ca rezerva pentru a creste puterea de intrerupere a intrerupatoarelor de circuit.

Tipuri de sigurante fuzibile

Acronimul care califica comportamentul unei sigurante fuzibile este alcatuit din doua litere: prima, in minuscula, identifica domeniul de rupere curent; a doua, in majuscula, reprezinta categoria de utilizare: iata cateva acronime

 • „g” (gama completa pentru utilizare generala): capabil sa intrerupa toate supracurentii care provoaca topirea elementului fuzibil pana la valoarea corespunzatoare capacitatii sale nominale de rupere.
 • „a” (gama partiala pentru utilizare combinata): capabil sa intrerupa toti curentii intre supracurentul minim indicat pe caracteristica timp-curent si puterea sa nominala de rupere. De fapt, aceste sigurante fuzibile sunt potrivite doar pentru intreruperea curentilor de scurtcircuit si nu pot fi utilizate pentru protectia la suprasarcina.
 • G= Siguranta pentru uz general.
 • M= Siguranta pentru protectia motorului.
 • R si S= Siguranta pentru protectia semiconductorilor.
 • PV= Siguranta de curent continuu pentru sisteme fotovoltaice.

Sigurante DC

In cazul circuitelor de curent continuu, procesul de intrerupere a curentului este mult mai dificil decat in cazul curentului alternativ, datorita faptului ca, in timp ce pentru acesta din urma exista o tranzitie naturala de la zero la fiecare semiperioada a undei (care corespunde unei stingeri a arcului electric in timpul deschiderii circuitului), aceasta tranzitie nu exista in cazul curentului continuu si, prin urmare, pentru a stinge arcul electric, este necesar sa se forteze curentul sa scada pana cand acesta se anuleaza. Din acest motiv, energia termica care trebuie absorbita va fi mult mai mare decat in cazul curentului alternativ.

Protectie de rezerva

Protectia de rezerva este starea care apare atunci cand intr-o instalatie se utilizeaza un dispozitiv de protectie cu o capacitate de rupere mai mica decat curentul de scurtcircuit presupus, cu conditia ca in amonte de dispozitiv sa existe un alt dispozitiv cu capacitate de rupere adecvata, capabil sa intervina in rezerva.

Coordonarea de rezerva intre dispozitivele de protectie trebuie confirmata prin intermediul unor teste de laborator specifice care nu pot fi efectuate de catre utilizatori sau proiectanti de sisteme electrice. De obicei, producatorii pun la dispozitie o serie de tabele de coordonare la diferite tensiuni. Acest tip de protectie exploateaza in mod eficient capacitatea de limitare a dispozitivelor de protectie in serie.

Cum sa folosesti energia inteligent

Ne bucuram de o viata foarte confortabila folosind energia electrica, dar trebuie sa fim si constienti de faptul ca energia este o resursa limitata. In plus, problema de mediu globala a devenit literalmente o preocupare globala pentru noi toti si se asteapta ca fiecare dintre noi sa consume energie cu intelepciune in viata noastra de zi cu zi. Acest lucru nu este chiar dificil.

Doar fiind putin precaut, puteti economisi energie fara prea multe probleme. Folosirea cu intelepciune a energiei va poate reduce chiar si factura la electricitate. Utilizarea cu intelepciune a energiei si conservarea eficienta a energiei sunt doua probleme globale majore. Va cerem cooperarea in „conservarea energiei”.

Temperatura ideala a camerei este de 28℃ pentru aer conditionat si 20℃ pentru incalzire. Folosirea jaluzelelor sau a draperiilor poate reduce caldura din exterior si permite aerului conditionat sa functioneze mai eficient.

 • Nu umpleti excesiv frigiderul sau congelatorul
 • Umplerea excesiva impiedica fluxul de aer rece, ceea ce duce la o risipa de energie electrica.
 • Asigurati-va ca ati racit lucrurile inainte de a le pune apoi la frigider.
 • Doar putina grija cand te uiti la televizor inseamna conservarea energiei.
 • La culcare sau la iesire, opriti la intrerupatorul principal.
 • Electricitatea statica a unui televizor atrage praful cu usurinta, iar ecranul poate deveni stratificat cu praf, asa ca stergeti-l in mod regulat.
 • Un filtru de aer conditionat blocat poate reduce eficienta si risipa electricitate.
 • Deconectati aparatul de aer conditionat cand este in afara sezonului si nu este utilizat.
 • Schimbati-va sacul pentru aspirator inainte ca acesta sa fie plin.

Recent, vedem un numar mai mare de produse care consuma mai putina energie. Pentru a folosi electricitatea cu intelepciune si pentru a economisi energia, va recomandam aparate de inalta eficienta.

Aerul conditionat si frigiderele sunt doua articole majore care consuma energie electrica. Va recomandam aparatele de aer conditionat care economisesc energie. Becurile fluorescente si becurile LED au o durata mai mare si folosesc mai putina energie electrica decat becurile incandescente.

related articles