HomeBlockChainElrond Network (EGLD): un blockchain la scala internetului

Elrond Network (EGLD): un blockchain la scala internetului

by David Rus
0 comment272 views

Elrond este o retea blockchain ieftina, eficienta si scalabila, care ofera atat utilitate dezvoltatorilor de aplicatii descentralizate (dApp), cat si solutii pentru intreprinderi.

Elrond Network (EGLD): un blockchain la scala internetului

Rezumat

Un blockchain la scala internetului, Elrond este rapid, ieftin si eficient si este construit pentru a oferi utilitate in spectrul cazurilor de utilizare. Elrond Network foloseste Adaptive State Sharding si mecanismul sau unic de consens Secure Proof-of-Stake (SPoS) pentru a oferi scalabilitate avansata. Acest articol evidentiaza unele dintre caracteristicile evoluate pe care le ofera protocolul cripto Elrond.

Cuprins

Modelul retelei Elrond

Moneda Elrond: eGold (eGLD)

Dovada securizata a mizei (SPoS)

Inovatiile de Blockchain Sharding ale proiectului Elrond

Contracte inteligente pe Elrond

Cazuri de utilizare Elrond

Modelul retelei Elrond

Lansat in iulie 2020, blockchain-ul Elrond este conceput pentru a oferi descentralizare, securitate si scalabilitate atat pentru aplicatiile distribuite, cat si pentru intreprinderi. Proiectul se concentreaza pe interoperabilitatea incrucisata, sprijinul pentru dezvoltatori si atingerea eficientei operationale maxime. Reteaua Elrond se autointituleaza blockchain la scala internetului, ceea ce inseamna ca este conceputa pentru a gestiona debitul tranzactional la egalitate cu platformele importante de internet, spre deosebire de debitul relativ scazut asociat cu alte retele blockchain. Pentru a ne face o idee mai clara cu privire la randamentul proiectului Elrond: reteaua Bitcoin poate confirma o medie de 7 tranzactii pe secunda (TPS); echipa cripto Elrond sustine ca reteaua sa poate gestiona 15.000 TPS si la un cost de doar un cent pe tranzactie.

Elrond realizeaza aceasta eficienta remarcabila a retelei printr-o combinatie inovatoare a mecanismului sau de consens Secure Proof-of-Stake, tehnologie avansata de fragmentare, structura retelei de validare si moneda nativa Elrond eGold (eGLD).

Moneda Elrond: eGold (eGLD)

Desi reteaua Elrond ofera o platforma pentru implementarea de contracte inteligente, aplicatii descentralizate (dApps) si chiar protocoale blockchain intregi, moneda nativa eGold (eGLD) a Elrond este cea care faciliteaza functionarea intregii retele. Utilitatea monedei eGLD pe Elrond este multipla. Este folosita ca parte a mecanismului de guvernare a platformei, pentru miza si recompense ale validatorului si ca plata pentru tranzactii si contracte inteligente. Utilizatorii platformei si dezvoltatorii platesc deopotriva pentru a utiliza Reteaua Elrond cu moneda eGLD, care serveste drept gaz pentru intregul ecosistem. Moneda eGLD este conceputa pentru a fi utilizata cu portofelul Maiar, proprietate Elrond, care permite utilizatorilor sa trimita tranzactii aproape instantanee prin reteaua Elrond. Maiar ofera functii de imprumut, trimitere si primire, pe langa miza.

In decembrie 2021, oferta circulanta de monede eGLD era de 20 de milioane, 57% dintre acestea fiind blocate in protocolul de recompense de miza al retelei. Noile monede eGLD vor fi lansate lent, conform contractelor lor inteligente, in urmatorii 10 ani, pana cand se va ajunge la oferta finala de 31,4 milioane de monede eGLD.

Dovada securizata a mizei (SPoS)

Reteaua Elrond foloseste propriul algoritm unic de consens Proof-of-Stake (PoS) numit Secure Proof of Stake (SPoS), care include o serie de inovatii unice. In reteaua Elrond, un nod este un server, un smartphone sau un computer care ruleaza software-ul client al nodului Elrond pentru a transmite si procesa date in retea. In timp ce toate retelele PoS utilizeaza un sistem de noduri pentru a tranzactiona datele si a stabili consens, Elrond foloseste trei tipuri specifice de noduri.

Validatorii sunt nodurile principale pe Elrond si sunt responsabili pentru procesarea tranzactiilor in retea in schimbul eGLD.

Observatorii sunt noduri de retea pasive care pur si simplu citesc si transmit informatii despre retea. Spre deosebire de validatori, observatorii nu sunt obligati sa mizeze monede eGLD pentru a participa la retea si nu sunt recompensati pentru serviciile lor.

Pescarii sunt noduri specializate care verifica sau provoaca datele blocului dupa ce acestea au fost procesate de nodurile de tip validator. Unui nod Pescar i se aloca recompense proportional cu eficienta sa in detectarea actorilor rau intentionati.

Un aspect al mecanismului SPoS al retelei Elrond care ii permite debitul tranzactiilor este selectia aproape instantanee ale validatorului randomizat, care este activata de fragmentarea blockchain – procesul de impartire a unui intreg blockchain in seturi de date mai mici si mai gestionabile pentru o eficienta maxima. Nodurile de tip validator sunt apoi alocate aleatoriu acestor fragmente individuale, astfel incat fiecare validator trebuie doar sa confirme datele detinute pe fragmentul sau particular, mai degraba decat toate datele detinute pe blockchain.

SPoS foloseste, de asemenea, tehnologia multi-semnatura Boneh–Lynn–Shacham (BLS) pentru a selecta aleatoriu nodurile din fiecare fragment pentru a finaliza selectia validatorului in 100 de milisecunde (0,1 secunde). Acest lucru este considerat exceptional de rapid pentru o retea blockchain si este tipul de viteza pentru care este rezervata desemnarea la scala internetului.

Inovatiile de Blockchain Sharding ale proiectului Elrond

Reteaua Elrond foloseste ceea ce se numeste Adaptive State Sharding combinand trei metode standardizate de sharding (sharding sau divizarea retelei, sharding-ul tranzactiei si sharding-ul starii) intr-un sistem echilibrat de inalta performanta. Fragmentarea retelei faciliteaza modul in care nodurile de retea sunt alocate si mapate in fragmente specifice, iar fragmentarea tranzactiilor este utilizata pentru a determina modul in care tranzactiile sunt mapate la fragmente. Fragmentarea starii, totusi, este cea mai complexa – si este ceea diferentaza proiectul Elrond de concurenta.

Iata cum functioneaza: deoarece tranzactiile implica adesea conturi care exista pe diferite shard-uri, este necesar sa se schimbe mesaje si sa actualizeze starile retelei pe shard-uri. Pentru a imbunatati rezistenta la o varietate de atacuri, nodurile din fragmentele de retea sunt amestecate pentru a mentine securitatea aleatoriu. Combinatia acestor doi factori prezinta provocari de latenta atunci cand nodurile sunt reatribuite si trebuie sa se sincronizeze cu noi fragmente. Fragmentarea starii necesita ca nodurile sa stocheze doar o parte din starea generala a retelei, mai degraba decat intreaga stare, astfel incat atunci cand sunt mutate intr-o noua fragmentare, trebuie sa descarce doar o parte din noua stare, ceea ce face procesul de sincronizare mult mai rapid .

In plus, Elrond utilizeaza ceea ce numeste Metachain pentru a coordona diferitele fragmente ale retelei. Metachain-ul functioneaza pe propriul shard specializat care comunica direct cu toate celelalte shard-uri pentru a coordona operatiunile incrucisate care permit intregul ecosistem cripto Elrond.

Contracte inteligente pe Elrond

Elrond Virtual Machine (VM), sau Arwen WASM Virtual Machine, a fost conceputa in principal pentru a construi contracte inteligente pe platforma Elrond. Accepta orice limbaj de programare care poate compila contracte inteligente Web Assembly, inclusiv Rust, C/C++, C#, Go, Typescript si multe altele. Aceasta functionalitate le permite dezvoltatorilor sa programeze in limbi familiare, dar Rust este limbajul recomandat datorita cadrului sofisticat de contract inteligent Rust de la Elrond.

Motorul de contract inteligent al Elrond VM este proiectat sa fie pe deplin compatibil cu Ethereum Virtual Machine (EVM); cu alte cuvnte, contractele inteligente Ethereum pot rula fara probleme pe Arwen WASM VM. Arwen WASM VM este, de asemenea, proiectat pentru a obtine interoperabilitatea deplina intre sistemele blockchain externe, ajutand la facilitarea schimbului de valori si date intre mai multe protocoale blockchain.

Cazuri de utilizare Elrond

Elrond este construit pentru a suporta jetoane nefungibile (NFT) si are un cadru NFT numit Conturi inteligente. Conturile inteligente functioneaza la fel ca un cont pe orice alta retea blockchain, dar cu suport pentru stocarea datelor cheie-valoare la nivel de cont. Acestea permit utilizatorilor sa stocheze cantitati mari de informatii – cum ar fi e-mailuri, adrese bitcoin, date de identitate private, date de sanatate, dovada cetateniei, informatii despre cunoasterea clientului (KYC) si multe altele – direct in contul lor Elrond Network. Mai mult, conturile inteligente sunt concepute pentru a stoca si dovedi proprietatea asupra activelor digitale fara a utiliza VM-ul Elrond, ceea ce duce la mai putine umflari ale contractelor inteligente care guverneaza fondurile utilizatorilor.

Elrond lucreaza la implementarea Elrond Standard Digital Tokens (ESDT) – monede stabile tokenizate, active sintetice si monede fiduciare care vor rula peste reteaua Elrond, dar nu necesita functionalitate de contract inteligent. Scalabilitatea si viteza retelei Elrond pregatesc, de asemenea, reteaua pentru functionalitate cu Internetul lucrurilor (IoT).

Intreprinderile care exploreaza retelele blockchain ca solutii de afaceri isi doresc platforme care sa raspunda nevoilor lor cele mai presante. Elrond Network ofera un protocol blockchain eficient, scalabil, prietenos pentru dezvoltatori si ieftin, care ar putea satisface multe nevoi ale companiilor la scara larga. Cu o lista in crestere de clienti blockchain pentru intreprinderi din intreaga lume, Elrond ofera solutii pentru schimbul de date, IoT, servicii financiare si multe altele – demonstrand ca adoptarea de catre utilizatori a retelei Elrond este din ce in ce mai puternica.

related articles