HomeBlogGrija pentru gradina in timpul verii: soarele si apa

Grija pentru gradina in timpul verii: soarele si apa

by David Rus
0 comment241 views

Vara este un moment bun pentru a planta si exista multe fructe si legume care cresc bine in acest sezon.

Cantitatea de apa si orele de soare de care are nevoie gradina noastra vor depinde foarte mult de plantele pe care le avem. Prin urmare, va oferim cateva recomandari pentru gradina in timpul verii.

Apa

Apa este esentiala pentru o livada. Dar, in multe zone ale tarii, temperaturile ridicate pot fi o problema si pot determina uscarea plantelor noastre. Prin urmare, cel mai bine este sa retineti ca:

Daca este posibil, uda atunci cand soarele coboara, astfel incat apa se evapora mai putin si gradina ta profita mai bine de ea. Daca udati dimineata, verificati daca solul este foarte uscat la sfarsitul zilei, pentru a uda din nou. Este important sa nu exagerati cu cantitatea de apa, deoarece solul puternic impermeabil poate imbolnavi plantele.

 Vezi motopompe si piese si alege ceea ce ai nevoie pentru irigarea gradinii tale.

Legumele fructifere (rosii, ardei gras sau vinete) si legumele radacinoase (cartofi, morcovi) sunt cele care au nevoie de obicei de mai multa apa in timpul cresterii, de aceea este important sa verificati daca solul nu se usuca mai ales in aceste cazuri, astfel incat sa nu le impiedice sa creasca bine.

De asemenea, va recomandam sa evitati caderea apei pe frunze. Cel mai bine este sa udati direct la radacini, evitand cat mai mult posibil umezirea frunzelor, deoarece umiditatea, impreuna cu caldura, pot provoca ciuperci.

Soarele

Soarele este un alt element foarte important pentru gradina, dar vara este de obicei foarte intens si nu toate legumele o tolereaza bine.

Legumele cu frunze, cum ar fi salata verde, sunt deosebit de sensibile la soarele puternic si la temperaturile ridicate, la fel ca morcovii. Pentru aceste legume, cel mai bine este sa evitati sa le dati cel mai puternic soare direct si sa alegeti mai multe spatii umbrite sau sa plasati o plasa de umbra peste acel spatiu al gradinii pentru a le proteja.

Spanacul, de exemplu, nu este recomandabil sa semanati in acest moment daca locuiti intr-o zona foarte fierbinte, deoarece infloreste mai devreme si devine foarte amar.

Pentru alte legume, caldura si soarele sunt ideale: rosiile, ardeiul gras si vinetele sunt unele dintre legumele care se potrivesc cel mai bine verii. Ele cresc cel mai bine cu multe ore de soare, cel putin 6 ore, si prefera caldura si temperaturile de cel putin 20 de grade. Pentru aceste legume, frigul este o problema si nu rezista bine la temperaturi scazute.

Alte legume care se adapteaza bine la acest sezon sunt dovlecii.

Este la fel si cu plantele aromatice, in special busuiocul si oregano, care nu rezista bine frigului si, in schimb, cresc foarte bine vara. Pentru altele, cum ar fi rozmarinul si lavanda, frigul nu este o problema.

Tine cont de aceste sfaturi, speram ca te poti ajuta sa organizezi gradina si sa o distribui in spatiul pe care il avem, rezervandu-ne cele mai insorite zone pentru legumele care pot profita mai bine de ele si care au cea mai mare nevoie de ele.

Cum poti tine afidele la distanta de gradina ta?

In timp ce insectele pradatoare se indreapta spre distrugerea afidelor, furnicile din gradina sunt protectorii lor. Furnicile se hranesc cu mierea produsa de afide, deci este in interesul lor sa apere aceasta resursa pretioasa. A scapa de furnici pentru ca insectele pradatoare sa-si poata face treaba este o parte importanta a unui bun program de combatere a afidelor. Controlati furnicile taind partile inferioare ale plantei, astfel incat sa nu atinga solul si sa ofere furnicilor acces usor.

Inveliti partea inferioara a tulpinii cu o substanta lipicioasa pentru a impiedica urcarea furnicilor. Puteti aplica substanta lipicioasa direct pe trunchiul copacilor si arbustilor cu coaja groasa. Infasurati tulpinile altor plante in banda si aplicati produsul pe banda, mai degraba decat pe tulpina. De cele mai multe ori, totusi, utilizarea unui pesticid organic pentru controlul afidelor, cum ar fi uleiul de neem, va avea grija si de furnici.

Uciderea afidelor in mod natural este mai buna pentru plantele dvs., pentru mediu si pentru insectele benefice din gradina dvs. Iata cateva elemente de descurajare naturale pentru controlul afidelor. Cultivati plante tinere sub invelitori de rand. Nu uitati sa indepartati copertinele atunci cand plantele incep sa infloreasca. Folositi folie de aluminiu sau mulci reflectorizante pe pamant sub plante. Desi poate nu doriti sa faceti acest lucru in gradina dvs. de flori, mulciul reflectorizant din gradina de legume este un factor de descurajare foarte eficient.

O pulverizare puternica de apa dintr-un furtun va scoate multe afide de pe planta si nu vor mai putea reveni. De asemenea, clateste o parte din miere. Pulverizati planta in fiecare zi pana cand planta este libera de afide. Cultivati plante pentru controlul afidelor de casa.

related articles